Кефи ли ви?
Дълга на Кебек
Latest topics
Similar topics
Националната ни трагедия
+9
myhata II
7george
Вода
danielle
Marginal
kralimarko
paparazzo
Mr800Days
stimi
13 posters
Страница 2 от 3
Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
Re: Националната ни трагедия
Даниелке, не можах да гледам филма за Сънито, на Генка Шекерова. Много беше лошо качеството, а би ми бил интересен, защото и аз съм дала своята лепта за вахканлията наречена строителство по морето и в София.
stimi- Писачко
- Брой мнения : 4915
Дата на регистрация : 31.12.2009
Re: Националната ни трагедия
...
Последната промяна е направена от danielle на Нед 02 Май 2010, 00:19; мнението е било променяно общо 1 път
danielle- Писачко
-
Брой мнения : 2594
Рождена дата : 01.01.1968
Възраст : 56
Дата на регистрация : 12.01.2009
Re: Националната ни трагедия
Еми, и аз теглих, ама нищо не излезе! Значи нещо съм се замотала!
stimi- Писачко
-
Брой мнения : 4915
Рождена дата : 04.08.1970
Възраст : 53
Местожителство : На юг от реката
Дата на регистрация : 31.12.2009
Re: Националната ни трагедия
ablood написа:Нали нямаше да дискутираме?Light написа:Изобщо няма нужда да давам линкове за обратната кауза.
Съвсем точно съм написал "Ако вие сте против".
Тази тема не е за или против ГМО а за хората които искат да подкрепят петицията.
Ако ти се чувстваш засегнат по някакъв начин отвори си нова тема "за или против" във форума "под шипковия храст" и там ще си чешем езиците по този въпрос.Аз лично съм абсолютно против всякакъв прогрес който ще ни докара да приличаме на американците и ще ни причинява всичките им болести.
Кои са тези болести, причинени от генно-модифицирани храни, които са толкова типични за американците?
Смяташ ли, че е в интерес на сомалийците и други умиращи от глад народи да се придържат към "биологочни" продукти?
Много ми е смешно като видя нискомаслен чипс, леки цигари, безалкохолна бира, сладки продукти без захар и всякакви подобни супер-оскъпени търговски болкуци, които по никакъв начин не облекчават борбата на организма с боклуците които поемаме.
Генномодифицираните плодове и зеленчуци са наистина по-доходоносни за производителите, но и по-достъпни за потребителите. Като резултат - повече натурални продукти, макар и чрез напомпан растеж. Молекулите на витамините си остава същата. Другото са спекулации.
изглежда блъдката съвсем изпростява в тези си "светли-умопомрачителни" заключения
и още
ablood написа:Това не значи ли, че на съответното ръстение му се спестява част от химията против вредители, за наторяване и вакса за изкуствен блясък?Light написа:Истината е че че тези култури са съчетание от различни клетки които целят да ги правят устойчиви на различни вредители. Как мислиш обаче твойто тяло ще реагира на клетки в картоф или царевица които са предназначени да предпазват от колорадски бръмбар?
Най-хубаво разбира се е да си направя градина в задния двор и да си отглеждам всичко сам, но мисля, че прекалено се драматизира около евентуалните вреди.
Братовчетка мибеше луда като теб - купуваше си скъпи биологични храни, не ползваше мобилен телефон, микровълнова и съдомиялна, не си слагаше ваксини...
Умря по-миналата година от усложнение след най-обикновен грип.
блъдния я подобре кажи от какво точно е починала братовчедка ти 4е много изпростя мом4е
???????- Гост
Re: Националната ни трагедия
Снимка: Булфото
Районният съд в Мадан произнесе днес присъда по случай с убит глиган, покосен от токов удар през август 2009 г., съобщиха от съда.
Магистратите наложиха глоба за убийството на дивото прасе, поразено от електричество в охранявана под напрежение нива с картофи край с. Витина.
Собственикът на нивата Ариф Бораджиев е осъден по съкратено съдебно следствие на 100 лева глоба. Съгласно присъдата той ще трябва да плати и 500 лева за нанесената щета на Държавното горско стопанство в с. Смилян.
Стопанинът на имота е осъден по текст за бракониерство за убийство на едър дивеч без разрешително извън ловния сезон.
Инцидентът се случи през август 2009 г. в местността Шапрана край с. Витина. До нивата на Бораджиев бе намерен мъртъв 120-килограмов глиган, поразен от електричеството, протичащо по оградата.
Според показанията пред съда собственикът включил оградата под напрежение, за да спира набезите на глигани, изравящи нивите с картофи в района.
kralimarko- Писачко
-
Брой мнения : 1566
Рождена дата : 01.10.1968
Възраст : 55
Местожителство : Buenos Aires -Argentina
Дата на регистрация : 12.01.2009
Re: Националната ни трагедия
знам си аз 4е бат линката и про4ие патриоти, демек оня безкръвния дето и той не знае на кой свят е, идват да си сверят 4асовниците в този форум затуй ще го напиша с дебела 4ерта та барем в кухата военна манерка му се изясни положението с ГМО-то.
д-р Рафаел Хачикян заяви, че генното инженерство може да бъде полезно в областта на медицината, но не и в селското стопанство.
Той цитира наскоро направено от френски учени изследване, недвусмислено доказващо, че мишки, хранени с ГМ царевица, са получили сериозни увреждания на бъбреците и черния дроб.
"Приликата между ГМО и пиротехниката е в това, че можеш да сгрешиш само веднъж", каза д-р Хачикян.
- ГМ-храните няма да разрешат кризата с изхранването;
- те не увеличават реколтите, а увеличават употребата на пестициди;
- не са безопасни за консумация и никой не следи за ефекта им върху здравето;
- не могат да съществуват отделно от естествените култури."
линка, стана ли ти ясно къде могат да са полезни ГМО-то. знаиш ли, що не вземеш да даваш прясно мляко от една ГМ крави4ка на твойта дъщеря и да видиш къф ще е резултата в/у нея. кат си отворка, направи си този експеримент в/у собственото си дете, тогава ще ти запука на пуканката.
д-р Рафаел Хачикян заяви, че генното инженерство може да бъде полезно в областта на медицината, но не и в селското стопанство.
Той цитира наскоро направено от френски учени изследване, недвусмислено доказващо, че мишки, хранени с ГМ царевица, са получили сериозни увреждания на бъбреците и черния дроб.
"Приликата между ГМО и пиротехниката е в това, че можеш да сгрешиш само веднъж", каза д-р Хачикян.
- ГМ-храните няма да разрешат кризата с изхранването;
- те не увеличават реколтите, а увеличават употребата на пестициди;
- не са безопасни за консумация и никой не следи за ефекта им върху здравето;
- не могат да съществуват отделно от естествените култури."
линка, стана ли ти ясно къде могат да са полезни ГМО-то. знаиш ли, що не вземеш да даваш прясно мляко от една ГМ крави4ка на твойта дъщеря и да видиш къф ще е резултата в/у нея. кат си отворка, направи си този експеримент в/у собственото си дете, тогава ще ти запука на пуканката.
???????- Гост
Re: Националната ни трагедия
бекс написа в бгканада:"Предлагам на всички защитници на ГМо да гледат филма - 'Света според Монсанто' и да кажат тогава с какво мислят "
бекс, няма дори нужда да го теглят този филм на торент.
глей даниеллето го е дала по-горе в темата тук ДИРЕКТНО да го глеТкат ония непукизите
бекс, няма дори нужда да го теглят този филм на торент.
глей даниеллето го е дала по-горе в темата тук ДИРЕКТНО да го глеТкат ония непукизите
???????- Гост
Re: Националната ни трагедия
баси мамата
Mr800Days- Писачко
-
Брой мнения : 4254
Дата на регистрация : 17.01.2009
Re: Националната ни трагедия
да си еве дръндаро- никога не знаеш колко скоро ще стане твърде късно!...
paparazzo- Пише та пише
- Брой мнения : 7150
Дата на регистрация : 13.01.2009
Re: Националната ни трагедия
ебаси голямо триене падна
като е по4нала 4истка шо не земете да из4истите и на Kur курешките
като е по4нала 4истка шо не земете да из4истите и на Kur курешките
????- Гост
Re: Националната ни трагедия
И кво като го гледаме? Бекса и Теменужка да не би да си сеят в двора картофи и само от тях да ядат... Те и семената са вече омешени с ГМ гени... Нали все от нещо тряа да се мре. ОК - протестираме:теменуж написа:бекс написа в бгканада:"Предлагам на всички защитници на ГМо да гледат филма - 'Света според Монсанто' и да кажат тогава с какво мислят "
бекс, няма дори нужда да го теглят този филм на торент.
глей даниеллето го е дала по-горе в темата тук ДИРЕКТНО да го глеТкат ония непукизите
Re: Националната ни трагедия
Patent For A Pig: The Big Business of Genetics
The American biotechnology firm, Monsanto, has
applied for a patent for pig breeding in 160 countries. The patent is
for specific parts of the genetic material of pigs which Monsanto’s
genetic researchers have decoded. If this patent is granted, pig
breeding would be possible with the approval of the company.
Farmers and breeders are naturally alarmed because
these genes have long existed in the great majority of their pigs. Using
DNA tests they can prove that there is no new invention in the patent
applications but that, instead, granting this patent would be to allow a
part of nature to fall into the hands of a single company.
Monsanto’s influence on the patent offices is huge.
If the patent is approved, money will have to be paid to Monsanto for
every pig in the world carrying this genetic marker. This has long been
the case for certain feedstuffs, such as genetically modified maize.
Many farmers in the US have already become dependent on the company.
It is not merely a question of money, however, but
also a question of the risk posed to consumers. In America, as in
Europe, cases of infertility in animals fed with genetically modified
maize are becoming increasingly common. No-one yet knows what effects
such products are having on humans.
The American biotechnology firm, Monsanto, has
applied for a patent for pig breeding in 160 countries. The patent is
for specific parts of the genetic material of pigs which Monsanto’s
genetic researchers have decoded. If this patent is granted, pig
breeding would be possible with the approval of the company.
Farmers and breeders are naturally alarmed because
these genes have long existed in the great majority of their pigs. Using
DNA tests they can prove that there is no new invention in the patent
applications but that, instead, granting this patent would be to allow a
part of nature to fall into the hands of a single company.
Monsanto’s influence on the patent offices is huge.
If the patent is approved, money will have to be paid to Monsanto for
every pig in the world carrying this genetic marker. This has long been
the case for certain feedstuffs, such as genetically modified maize.
Many farmers in the US have already become dependent on the company.
It is not merely a question of money, however, but
also a question of the risk posed to consumers. In America, as in
Europe, cases of infertility in animals fed with genetically modified
maize are becoming increasingly common. No-one yet knows what effects
such products are having on humans.
????- Гост
Re: Националната ни трагедия
Последната промяна е направена от danielle на Нед 02 Май 2010, 00:20; мнението е било променяно общо 1 път
danielle- Писачко
-
Брой мнения : 2594
Рождена дата : 01.01.1968
Възраст : 56
Дата на регистрация : 12.01.2009
Re: Националната ни трагедия
Иска ти се...; Аз обичам лириката !!!Kur написа:A, Daniele i TemenyJ edin i sashti 4ovek bili
danielle- Писачко
-
Брой мнения : 2594
Рождена дата : 01.01.1968
Възраст : 56
Дата на регистрация : 12.01.2009
Re: Националната ни трагедия
Яаа ,тоя Кур много навътре в нещата,Даниеле имаш май много "приятели"
myhata II- Пише та пише
-
Брой мнения : 6266
Местожителство : TORONTO
Дата на регистрация : 13.01.2009
Re: Националната ни трагедия
[
Последната промяна е направена от danielle на Нед 02 Май 2010, 00:20; мнението е било променяно общо 1 път
danielle- Писачко
-
Брой мнения : 2594
Рождена дата : 01.01.1968
Възраст : 56
Дата на регистрация : 12.01.2009
Re: Националната ни трагедия
Може и да е така Даниекле,ама без него не може....
myhata II- Пише та пише
-
Брой мнения : 6266
Местожителство : TORONTO
Дата на регистрация : 13.01.2009
Re: Националната ни трагедия
Всеки народ си има национални трагедии особенно тука на Балканския полуостров ама нашта българска трагедия е тая че много българи много бързо забравиха кви са били и ква майка ги е раждала за справка Калифорниеца от другия Канадски форум дето се обижда като му кажат Българин....еееееех Дяконе и ти Ботев заради такива ли Мекерета си дадохте живота ?!?
lonly wolf- Писачко
-
Брой мнения : 741
Рождена дата : 02.02.1973
Възраст : 51
Местожителство : България
Дата на регистрация : 16.01.2009
Re: Националната ни трагедия
Уф, не е така! Де да можеше с доходите от тука да си живеем там. Аз съм първа! Защо си мислиш, че си губя времето да драскам по форумите...
Ама, нейсе не може, а и с децата се отчаях от живота! Не мога по никакъв начин да ги мотивирам да учат български... Ще се загубим като народ!Ужас, защо станахме толкова сложни и не можем да си говорим по-простичко?
Аз май ще ви кажа сбогом. Уморих се!
God bless you!
https://www.youtube.com/watch?v=barLaHrtvoM
Ама, нейсе не може, а и с децата се отчаях от живота! Не мога по никакъв начин да ги мотивирам да учат български... Ще се загубим като народ!Ужас, защо станахме толкова сложни и не можем да си говорим по-простичко?
Аз май ще ви кажа сбогом. Уморих се!
God bless you!
https://www.youtube.com/watch?v=barLaHrtvoM
stimi- Писачко
-
Брой мнения : 4915
Рождена дата : 04.08.1970
Възраст : 53
Местожителство : На юг от реката
Дата на регистрация : 31.12.2009
Re: Националната ни трагедия
Ами да се загубим бе кво толкоз......то някой път по-добре да бутнеш колиба и да направиш къща ама да е от сой !!!
lonly wolf- Писачко
-
Брой мнения : 741
Рождена дата : 02.02.1973
Възраст : 51
Местожителство : България
Дата на регистрация : 16.01.2009
Re: Националната ни трагедия
Идва ново бедствие, за което тепърва ще започнем да плащаме - генетично
модифицираните продукти и храни.
На 20 ноември 2009г. на свое заседание Съвета на Европа по земеделие и
рибарство при странно затишие взе решение да разреши вноса на
територията на Съюза на храни, продукти и фуражи от
генетично-модифицирана (ГМ) американска царевица. Под това решение сложи
подписа си и българският министър на земеделието и горите Мирослав
Найденов. Така вече е въпрос на време и процедури този ГМ фураж и други
ГМ продукти, в които има царевица да бъдат на българския пазар. Разбира
се, министърът каза и че ще се проведе вътрешен обществен дебат за
ползите и вредите от ГМ храни, както го изисква законът за
ГМО./генетично-модифицирани организми/, но това беше някак си между
другото. Интересно как ще се проведе дебатът, когато медиите почти не
обърнаха внимание на този въпрос и хората не разбраха, че се заражда
нова изключително опасна ситуация, която ще касае все повече ежедневието
им в следващите десетилетия.
Повечето българи не си дават сметка, че пазарът на храни се дели на три
нива:
Първо ниво – конвенционално земеделие, което използва естествени
нормално селекцонирани сортове. Фермерите прилагат естествени или
химически торове, използват хербициди, реколтата им се влияе от
природните дадености като: студ, жега, суша или наводнения, градушки и
бури. Това земеделие е най- разпространеното в България, независимо че
вече е на отмиране поради липсата на пазари, стимули и субсидии. В
пшеницата ни почти няма глутен, защото почвите не се наторяват. Хлябът
вече се прави от пшеница със белтъчно съдържание 18-19 на сто, което е
под абсолютния минимум от 20 на сто за четвърто качество и така хлябът
губи хранителните си качества. Производството на плодове и зеленчуци
също драстично е намаляло. Нашите продукти са скъпи, а на пазарите ни
има главно чужда стока от съседни страни, често внесена безмитно.
Неизвестно е и какво е нейното качество, но поне се предполага, че има
обичайните проблеми; повечето продукти са оранжерийни, други са доузрели
по кораби и складове без слънце и почва, а остатъците в тях от
хербициди и торове е по-високо, но все пак допустимо. С това сме
свикнали и затова като прибавим към храненето си хранителни добавки с
витамини, минерали и пречистващи вещества балансът някак си се получава.
Свикнахме и с препълнените болници и с неясните обяснения, защо
болестите и алергиите непрестанно се увеличават без видими причини.
По-лошото е, че идва ново бедствие, за което тепърва ще започнем да
плащаме - генетично модифицираните продукти и храни. За тях не сме се и
замисляли, защото те навлязаха в света преди около 15 години, а
по-масово се разпространяват от 2004-2005г. Центровете за разработването
и производството им са в САЩ, Канада, Латинска Америка и Китай. В
Европа до този момент законите бяха силно рестриктивни по отношение на
разрешителния режим за вноса и прозводството им и на практика официално
тях ги няма. Единствените страни, които са позволили производство са
Испания и Румъния.
Икономическата криза от 2008г. обаче промени нещата и натискът върху
политиците, от една страна на земеделските производители, а от друга на
коропорациите-производителки, най-накрая дадоха своя плод. Селските
стопани в Европа започнаха да настояват за облекчен режим на вноса на
много по-евтините ГМО. Нашите фермери също не закъсняха. На 19 ноември
председателят на Асоцията на земеделските производители Ивайло Тодоров,
след среща с представители на Съюза, също поиска облекчено
законодателство спрямо ГМО. На следващия ден - 20 ноември се подписа и
документът в Брюксел за разрешението на новия внос.
Генетично модифицираните продукти, храни и фуражи са много по-евтини.
Затова и това земеделие се смята за една от алтернативите срещу
световния глад /милиард и половина души в света страдат от тежко
недохранване и глад/. ГМО, когато се произвеждат не изискват специални
грижи. Издържливи са на валежи, суша, студ и жега. Изискват по-малко
грижи; по-слабо наторяване, по-малко хербициди, растенията са по-едри,
реколтите огромни. /въпреки, че има мнения, които опровергават тези
твърдения и дори твърдят, че химията в края на краищата е повече/.
Същото важи и са животните, които са подложени на такава обработка. Те
се стимулират чрез генни манипулации да повишават продуктивността си .
Примерно кравите дават по 50 л. мляко на ден, за сметка на краткия си
живот от 3-4 години. Така ГМО изглеждат точно като мечта за земеделието,
особено по време на криза.
В същото време се забравя и не се дискутира другата страна на монетата.
Никой в света не е наясно със страничните и дълготрайните ефекти от тази
есктремална земеделска революция, проведена в последните 15 години.
Човечеството още се приспособява към ефектите на първата такава по-нежна
революция, състояла се преди около 10.000 години. /бавното
селекциониране на растения и животни/. Все още повечето от нас трудно
усвояват огромните количества зърнени въглехидрати, които тя ни е
стоварила, както и мазното месо, а какво остава за този нов процес,
който се развива не с хилядолетия, а мълнееносно дори от гледна точка на
един човешки живот, а камо ли на историята и еволюцията.
Има разлика между бавна и съобразена с природата селекция и кръстосване
на животински видове от един или близки видове и екстремалното смесване
на геноми, само заради някаква произволно избрана устойчивост. Бихте ли
яли спокойно филийката си хляб, ако знаете, че в генома на пшеницата е
вкарана част от ДНК на скорпион, за да може тя да издържа на слънце и
суша. Същото ще се получи и ако ядем домат с част от гена на сьомга в
ДНК информацията му, за да издържа при зреенето си на студено. Фуражът, с
който вече ще се храни добитъка в Европа ще е точно от царевица,
подложена на подобна модификация. И това е много евтино и следователно е
за бедни хора и за бедни страни.
Никой не казва и още нещо много важно. Малко хора знаят, че
манипулацията по преплитане на абсолютно несъвместима генетична
информация / става въпрос за смесването на различни природни царства/ се
извършва с помощта на вируси. Поради трудностите по преодоляване на
естествените защити на организмите, чуждата генна група, която трябва да
бъде вкарана в ДНК на клетката-приемник, се пренася дотам чрез вирус,
наречен вектор. Вирусът, поради природата си успява да проникне. После
точно този вектор избира къде да вкара новата информация, с която
изкуствено е натоварен. Моля забележете, че това вече не е контролиран
процес. Бъдещите взаимодействия с другите гени, които попадат в
съседство или са свързани по един или друг начин с новата група, не са
ясни. Самият вирус не се възпроизвежда, но променя генома на приемника.
Получава се нов вид растение или животно. И тези растения и животни са
обикновено по-устойчиви в някои отношения от предишните, както и от
останалите, които са естествени. Представете си, ако новите организми
влязат в другата част от природа, какво би се получило с нормалните
видове /диви или селекционирани/. Процесът е неконтролируем. При
растенията никой не може да гарантира накъде полените ще излетат от
ветрове, бури, въздушни течения или поради работата на пчелите.
Процесът на ниво макроорганизъм, т.е на ниво планета започва да прилича
на процеса на създаването на раковите клетки в нашите собствени
организми. Известна е теорията, че повечето ракови заболявания,
причинени от вируси се дължат на променения генома на завладяната
клетка. Така тя от нормална става ракова. Последствията за организма,
ако не овладее тези по-силни и доминантни клетки, е обикновено фатален.
Какво би станало в бъдеще, след като изтървем контрола над новите
организми и те се разпространят неконтрулируемо из природата. Как ли ще
реагира планетата, а и какво ще случи с нас? Какво ще стане с
биоразнообразието на Земята?
Някои от ГМО са силно устойчиви /резистентни/ към антибиотици и това
естествено може да се придаде и на нас. От друга страна тази
резистентност може да доведе до естествен отговор и в природата да се
появят нови, по-вирулентни вируси и бактерии. Какво ще правим тогава
ние, които сме толкова изнежени и слаби и с масово изявен имунен
дефицит.
Въпреки това обаче никой не мисли, не се информира и не действа. Както
обикновено решаваме нещата притиснати от обстоятелствата, алчността,
комформизма, слагачеството и мързела си.
Абсоютно не се питаме имаме ли друг път. Никой не обръща внимание на
био-земеделието. Всъщност този трети и най-нормален вид земеделие
съществува, но е само за богатите. А те категорично не искат да се
хранят с уж безвредните генно-модифицирани храни. Защо ли?
В био-земеделието се селектират много внимателно всички семена, като се
използват само най-естествено устойчивите и приспособими към дадения
климатичен район. Забранено е използването на химически торове и
синтетични фитосанитарни препарати. Почвата, на която се засаждат
био-продуктите е пречистена. На нея не са използвани торове и препарати
поне 3 или дори 5 години. В такива ферми наоколо има естествени пасища,
ливади, храсти, синори, които хармонично се редуват с овощните,
зеленчукови и зърнени растения. Животните са на свободна паша. Всичко е
естествено, така както го е създавал човекът в унисон със законите на
природата няколко хилядолетия. Никой не опитва за два месеца да
приспособи някакво растение или животно към условията на Антрактида или
Сахара. Слънцето, дъждовете и естествените почви са природните им
регулатори и никой не ги спира, защото те имат своята полезна функция.
Това разбира се е скъпо, изисква се ръчен труд, много грижи, внимание и
знания. То е само за богати!
Въпросът е какво ще ядат и те, ако след стотина години навсякъде
генно-модифицираните растения са завзели площите? Не трябва да
забравяме, че те са по-устойчиви. И дори някой от тях да нямат поколение
и да не се размножават поради т.нар „терминаторни технологии”, които
правят семената стерилни, с времето природата ще намери начин да ги
адаптира и те ще се приспособят. Тогава какво ще оставим на внуците си.
Защото всичко това още е в началото си, но след 10-20 или най-много 30
години ще е повсемесно. При изчерпващите се ресурси на планетата и
промяната на климата, биотехнологиите ще заменят всичко естествено.
Същевременно на някои места, главно в най-богатите европейски страни се
изграждат ферми за био-земеделие, като те са стумулирани финансово от
държавата. Би могла да го направи и България, която има най-добрите
естествени ресурси и традиции, но нещата тук никак не се случват. По
мярката за Агроекология за периода 2007-2013г. България трябва да усвои
1.6 милиарда евро за био-земеделие. До този момента обаче, почти три
години, сумите изплатени по проекти са нищожни и производителите, които
успяват да ги получат се оплакват, че са само малка част от очакваното.
Останалите кандидати, доколкото ги има не получават нищо. Проектите не
се одобряват заради невероятно чиновническо тъпоумие, например заради
изпуснат подпис на някоя страница или сгрешен код. Дори, когато го
констатират не се обаждат, а си траят сякаш нищо не се е случило.
Законодателството било такова. Нека тогава да признаем, че всички,
включително и децата ще ядат генно-модифицирани храни или не сме чували,
че всички сме в една лодка. Но по определение, чиновникът си е малоумен
и мързелив. Иначе не би бил допуснат там или пък не би му било
осигурено служебно издигане. За администрацията е по-лесно да разреши
вноса на ГМО, а не да съдейства по проекти за био-земеделие.
Има и български фирми, които изнасят био-продукция за Германия,
Швейцария и Франция със евро-сертификати за там, но такива им е
невъзможно да получат тук. Да не говорим за неизползваните милиард и
шестотин милиона евро.
В края на октомври в България беше и Пърси Шмайзер, канадският фермер,
който получи алтернативна Нобелова награда в категорията „Отстояване
правото на поминък”. Дадена му е заради победата му в съда срещу
най-големия производителна на ГМ семена в света - мутинационалната
компания „Монсанто”. Всъщност царевицата, която Европа позволи да се
внася е също нейна. Пърси Шмайзер е противник на ГМО и битката му в съда
е срещу замърсяването на неговите площи с продукти на Монсанто, за
които те дори са имали наглостта да му искат обезщетение от 38 долара на
хектар. Шмайзер печели делото и сега е един от символите на хората,
които искат био-земеделие. Той предупреди българските си колеги, както и
учени и общественици, че ГМО веднъж пуснати за отглеждане до 2-3 години
превръщат всички околни култури в ГМО. Тогава БИО продуктите стават
невъзможни за създаване.
Така сега ситуацията е такава, че България с подписа си в ЕС за
възможността за доставки на ГМ царевица направи първата стъпка към уж
урегулиране на неуправляеми процеси. Българските фермери притиснати от
кризата поискаха облекчен режим, но от друга страна не алармират
достатъчно активно за невъзможните чиновнически практики и престъпления
относно био-продуктите. На 11 декември 2009г. ще се учреди Асоциация на
биопроизводителите, която може би за разлика от Асоциацията на
земеделските производители ще иска по-облекчен режим не за ГМО, а за
създаване на екологично земеделие, за което България има естествените
дадености.
Иначе ще внасяме еко продукти от Германия, Швейцария и даже от Парагвай и
ще ги плащаме на цени, които са около десет пъти по скъпи от аналозите
им от конвенционалното земеделие. Но логично те са само за богати!
Иначе при по-бедните ще оцелеят само тези, които издържат на химикали,
стимуланти, консерванти, ниско качество, генно модифициране и
препрограмиране. Явно става въпрос за изграждане на друго човечество и
то ще се появи доста скоростно, само след около 30 - 50 години. Въпросът
е дали здравните каси ще издържат и колко ще преживеят към новия
човешки вид!
модифицираните продукти и храни.
На 20 ноември 2009г. на свое заседание Съвета на Европа по земеделие и
рибарство при странно затишие взе решение да разреши вноса на
територията на Съюза на храни, продукти и фуражи от
генетично-модифицирана (ГМ) американска царевица. Под това решение сложи
подписа си и българският министър на земеделието и горите Мирослав
Найденов. Така вече е въпрос на време и процедури този ГМ фураж и други
ГМ продукти, в които има царевица да бъдат на българския пазар. Разбира
се, министърът каза и че ще се проведе вътрешен обществен дебат за
ползите и вредите от ГМ храни, както го изисква законът за
ГМО./генетично-модифицирани организми/, но това беше някак си между
другото. Интересно как ще се проведе дебатът, когато медиите почти не
обърнаха внимание на този въпрос и хората не разбраха, че се заражда
нова изключително опасна ситуация, която ще касае все повече ежедневието
им в следващите десетилетия.
Повечето българи не си дават сметка, че пазарът на храни се дели на три
нива:
Първо ниво – конвенционално земеделие, което използва естествени
нормално селекцонирани сортове. Фермерите прилагат естествени или
химически торове, използват хербициди, реколтата им се влияе от
природните дадености като: студ, жега, суша или наводнения, градушки и
бури. Това земеделие е най- разпространеното в България, независимо че
вече е на отмиране поради липсата на пазари, стимули и субсидии. В
пшеницата ни почти няма глутен, защото почвите не се наторяват. Хлябът
вече се прави от пшеница със белтъчно съдържание 18-19 на сто, което е
под абсолютния минимум от 20 на сто за четвърто качество и така хлябът
губи хранителните си качества. Производството на плодове и зеленчуци
също драстично е намаляло. Нашите продукти са скъпи, а на пазарите ни
има главно чужда стока от съседни страни, често внесена безмитно.
Неизвестно е и какво е нейното качество, но поне се предполага, че има
обичайните проблеми; повечето продукти са оранжерийни, други са доузрели
по кораби и складове без слънце и почва, а остатъците в тях от
хербициди и торове е по-високо, но все пак допустимо. С това сме
свикнали и затова като прибавим към храненето си хранителни добавки с
витамини, минерали и пречистващи вещества балансът някак си се получава.
Свикнахме и с препълнените болници и с неясните обяснения, защо
болестите и алергиите непрестанно се увеличават без видими причини.
По-лошото е, че идва ново бедствие, за което тепърва ще започнем да
плащаме - генетично модифицираните продукти и храни. За тях не сме се и
замисляли, защото те навлязаха в света преди около 15 години, а
по-масово се разпространяват от 2004-2005г. Центровете за разработването
и производството им са в САЩ, Канада, Латинска Америка и Китай. В
Европа до този момент законите бяха силно рестриктивни по отношение на
разрешителния режим за вноса и прозводството им и на практика официално
тях ги няма. Единствените страни, които са позволили производство са
Испания и Румъния.
Икономическата криза от 2008г. обаче промени нещата и натискът върху
политиците, от една страна на земеделските производители, а от друга на
коропорациите-производителки, най-накрая дадоха своя плод. Селските
стопани в Европа започнаха да настояват за облекчен режим на вноса на
много по-евтините ГМО. Нашите фермери също не закъсняха. На 19 ноември
председателят на Асоцията на земеделските производители Ивайло Тодоров,
след среща с представители на Съюза, също поиска облекчено
законодателство спрямо ГМО. На следващия ден - 20 ноември се подписа и
документът в Брюксел за разрешението на новия внос.
Генетично модифицираните продукти, храни и фуражи са много по-евтини.
Затова и това земеделие се смята за една от алтернативите срещу
световния глад /милиард и половина души в света страдат от тежко
недохранване и глад/. ГМО, когато се произвеждат не изискват специални
грижи. Издържливи са на валежи, суша, студ и жега. Изискват по-малко
грижи; по-слабо наторяване, по-малко хербициди, растенията са по-едри,
реколтите огромни. /въпреки, че има мнения, които опровергават тези
твърдения и дори твърдят, че химията в края на краищата е повече/.
Същото важи и са животните, които са подложени на такава обработка. Те
се стимулират чрез генни манипулации да повишават продуктивността си .
Примерно кравите дават по 50 л. мляко на ден, за сметка на краткия си
живот от 3-4 години. Така ГМО изглеждат точно като мечта за земеделието,
особено по време на криза.
В същото време се забравя и не се дискутира другата страна на монетата.
Никой в света не е наясно със страничните и дълготрайните ефекти от тази
есктремална земеделска революция, проведена в последните 15 години.
Човечеството още се приспособява към ефектите на първата такава по-нежна
революция, състояла се преди около 10.000 години. /бавното
селекциониране на растения и животни/. Все още повечето от нас трудно
усвояват огромните количества зърнени въглехидрати, които тя ни е
стоварила, както и мазното месо, а какво остава за този нов процес,
който се развива не с хилядолетия, а мълнееносно дори от гледна точка на
един човешки живот, а камо ли на историята и еволюцията.
Има разлика между бавна и съобразена с природата селекция и кръстосване
на животински видове от един или близки видове и екстремалното смесване
на геноми, само заради някаква произволно избрана устойчивост. Бихте ли
яли спокойно филийката си хляб, ако знаете, че в генома на пшеницата е
вкарана част от ДНК на скорпион, за да може тя да издържа на слънце и
суша. Същото ще се получи и ако ядем домат с част от гена на сьомга в
ДНК информацията му, за да издържа при зреенето си на студено. Фуражът, с
който вече ще се храни добитъка в Европа ще е точно от царевица,
подложена на подобна модификация. И това е много евтино и следователно е
за бедни хора и за бедни страни.
Никой не казва и още нещо много важно. Малко хора знаят, че
манипулацията по преплитане на абсолютно несъвместима генетична
информация / става въпрос за смесването на различни природни царства/ се
извършва с помощта на вируси. Поради трудностите по преодоляване на
естествените защити на организмите, чуждата генна група, която трябва да
бъде вкарана в ДНК на клетката-приемник, се пренася дотам чрез вирус,
наречен вектор. Вирусът, поради природата си успява да проникне. После
точно този вектор избира къде да вкара новата информация, с която
изкуствено е натоварен. Моля забележете, че това вече не е контролиран
процес. Бъдещите взаимодействия с другите гени, които попадат в
съседство или са свързани по един или друг начин с новата група, не са
ясни. Самият вирус не се възпроизвежда, но променя генома на приемника.
Получава се нов вид растение или животно. И тези растения и животни са
обикновено по-устойчиви в някои отношения от предишните, както и от
останалите, които са естествени. Представете си, ако новите организми
влязат в другата част от природа, какво би се получило с нормалните
видове /диви или селекционирани/. Процесът е неконтролируем. При
растенията никой не може да гарантира накъде полените ще излетат от
ветрове, бури, въздушни течения или поради работата на пчелите.
Процесът на ниво макроорганизъм, т.е на ниво планета започва да прилича
на процеса на създаването на раковите клетки в нашите собствени
организми. Известна е теорията, че повечето ракови заболявания,
причинени от вируси се дължат на променения генома на завладяната
клетка. Така тя от нормална става ракова. Последствията за организма,
ако не овладее тези по-силни и доминантни клетки, е обикновено фатален.
Какво би станало в бъдеще, след като изтървем контрола над новите
организми и те се разпространят неконтрулируемо из природата. Как ли ще
реагира планетата, а и какво ще случи с нас? Какво ще стане с
биоразнообразието на Земята?
Някои от ГМО са силно устойчиви /резистентни/ към антибиотици и това
естествено може да се придаде и на нас. От друга страна тази
резистентност може да доведе до естествен отговор и в природата да се
появят нови, по-вирулентни вируси и бактерии. Какво ще правим тогава
ние, които сме толкова изнежени и слаби и с масово изявен имунен
дефицит.
Въпреки това обаче никой не мисли, не се информира и не действа. Както
обикновено решаваме нещата притиснати от обстоятелствата, алчността,
комформизма, слагачеството и мързела си.
Абсоютно не се питаме имаме ли друг път. Никой не обръща внимание на
био-земеделието. Всъщност този трети и най-нормален вид земеделие
съществува, но е само за богатите. А те категорично не искат да се
хранят с уж безвредните генно-модифицирани храни. Защо ли?
В био-земеделието се селектират много внимателно всички семена, като се
използват само най-естествено устойчивите и приспособими към дадения
климатичен район. Забранено е използването на химически торове и
синтетични фитосанитарни препарати. Почвата, на която се засаждат
био-продуктите е пречистена. На нея не са използвани торове и препарати
поне 3 или дори 5 години. В такива ферми наоколо има естествени пасища,
ливади, храсти, синори, които хармонично се редуват с овощните,
зеленчукови и зърнени растения. Животните са на свободна паша. Всичко е
естествено, така както го е създавал човекът в унисон със законите на
природата няколко хилядолетия. Никой не опитва за два месеца да
приспособи някакво растение или животно към условията на Антрактида или
Сахара. Слънцето, дъждовете и естествените почви са природните им
регулатори и никой не ги спира, защото те имат своята полезна функция.
Това разбира се е скъпо, изисква се ръчен труд, много грижи, внимание и
знания. То е само за богати!
Въпросът е какво ще ядат и те, ако след стотина години навсякъде
генно-модифицираните растения са завзели площите? Не трябва да
забравяме, че те са по-устойчиви. И дори някой от тях да нямат поколение
и да не се размножават поради т.нар „терминаторни технологии”, които
правят семената стерилни, с времето природата ще намери начин да ги
адаптира и те ще се приспособят. Тогава какво ще оставим на внуците си.
Защото всичко това още е в началото си, но след 10-20 или най-много 30
години ще е повсемесно. При изчерпващите се ресурси на планетата и
промяната на климата, биотехнологиите ще заменят всичко естествено.
Същевременно на някои места, главно в най-богатите европейски страни се
изграждат ферми за био-земеделие, като те са стумулирани финансово от
държавата. Би могла да го направи и България, която има най-добрите
естествени ресурси и традиции, но нещата тук никак не се случват. По
мярката за Агроекология за периода 2007-2013г. България трябва да усвои
1.6 милиарда евро за био-земеделие. До този момента обаче, почти три
години, сумите изплатени по проекти са нищожни и производителите, които
успяват да ги получат се оплакват, че са само малка част от очакваното.
Останалите кандидати, доколкото ги има не получават нищо. Проектите не
се одобряват заради невероятно чиновническо тъпоумие, например заради
изпуснат подпис на някоя страница или сгрешен код. Дори, когато го
констатират не се обаждат, а си траят сякаш нищо не се е случило.
Законодателството било такова. Нека тогава да признаем, че всички,
включително и децата ще ядат генно-модифицирани храни или не сме чували,
че всички сме в една лодка. Но по определение, чиновникът си е малоумен
и мързелив. Иначе не би бил допуснат там или пък не би му било
осигурено служебно издигане. За администрацията е по-лесно да разреши
вноса на ГМО, а не да съдейства по проекти за био-земеделие.
Има и български фирми, които изнасят био-продукция за Германия,
Швейцария и Франция със евро-сертификати за там, но такива им е
невъзможно да получат тук. Да не говорим за неизползваните милиард и
шестотин милиона евро.
В края на октомври в България беше и Пърси Шмайзер, канадският фермер,
който получи алтернативна Нобелова награда в категорията „Отстояване
правото на поминък”. Дадена му е заради победата му в съда срещу
най-големия производителна на ГМ семена в света - мутинационалната
компания „Монсанто”. Всъщност царевицата, която Европа позволи да се
внася е също нейна. Пърси Шмайзер е противник на ГМО и битката му в съда
е срещу замърсяването на неговите площи с продукти на Монсанто, за
които те дори са имали наглостта да му искат обезщетение от 38 долара на
хектар. Шмайзер печели делото и сега е един от символите на хората,
които искат био-земеделие. Той предупреди българските си колеги, както и
учени и общественици, че ГМО веднъж пуснати за отглеждане до 2-3 години
превръщат всички околни култури в ГМО. Тогава БИО продуктите стават
невъзможни за създаване.
Така сега ситуацията е такава, че България с подписа си в ЕС за
възможността за доставки на ГМ царевица направи първата стъпка към уж
урегулиране на неуправляеми процеси. Българските фермери притиснати от
кризата поискаха облекчен режим, но от друга страна не алармират
достатъчно активно за невъзможните чиновнически практики и престъпления
относно био-продуктите. На 11 декември 2009г. ще се учреди Асоциация на
биопроизводителите, която може би за разлика от Асоциацията на
земеделските производители ще иска по-облекчен режим не за ГМО, а за
създаване на екологично земеделие, за което България има естествените
дадености.
Иначе ще внасяме еко продукти от Германия, Швейцария и даже от Парагвай и
ще ги плащаме на цени, които са около десет пъти по скъпи от аналозите
им от конвенционалното земеделие. Но логично те са само за богати!
Иначе при по-бедните ще оцелеят само тези, които издържат на химикали,
стимуланти, консерванти, ниско качество, генно модифициране и
препрограмиране. Явно става въпрос за изграждане на друго човечество и
то ще се появи доста скоростно, само след около 30 - 50 години. Въпросът
е дали здравните каси ще издържат и колко ще преживеят към новия
човешки вид!
????- Гост
Re: Националната ни трагедия
Турция вдигна бариерата пред вноса на ГМ
суровини
Колко хиляди тона замърсени с ГМ компоненти
турски „деликатеси” изконсумира през последните години българският
народ?
Този въпрос зададохме в началото на
ноември, когато се разбра, че през последните години Турция се превърна в
една от основните дестинации за САЩ за пласиране на генномодифицирани
(ГМ) реколти. Съгласно данните на Офиса на търговските представители
(The Office of the United States Trade Representative), износът на
трансгенетични култури ("transgenic" crop) от САЩ за Турция през 2007
г. надхвърли 1 млрд. долара. На 26 октомври 2009г. турското правителство
въведе нови регулации, строго ограничаващи използването на генетично
модифицирани селскостопански суровини при производството на хранителни
стоки и фуражни компоненти. Последва остра реакция на Зърнения съвет на
САЩ - USGC, притеснен от крайно неблагоприятните последици за щатския
износ. Впрочем, реакцията на Съвета беше абсолютно логична, тъй като
според регионалният директор на USGC О’Брайн, този закон се отнасяше за
всичко „от пликчето с чипсове до зърното и производните продукти”.
Според О’Брайн, през 2008 г. Турция се нареди на първо място в
експортната листа на САЩ по внос на фуражи с царевичен глутен (corn
gluten feed - GCF) - над 435 хил. тона. Освен това, по данни на
Американската асоциация за соя – ASA (The American Soybean Association)
през предходната маркетингова година Щатите доставиха за турския пазар
690 хил. т соя и 223 хил. т соев шрот.
В началото на ноември представителите на бизнес средите в САЩ заявиха,
че са в контакт с големи групи на производителите на хранителни стоки и
фуражи в Турция, които ще упражнят силен натиск върху турското
правителство за преразглеждане на приетите правила. Тогава ние
(farmer.bg) изразихме плаха надежда, че това няма да се случи, тъй като
благоденствието на щатските фермери и корпорациите, произвеждащи ГМ
суровини не са толкова важни за нас, колкото факта, че турските
хранителни стоки през последните години трайно се настаниха на
българския пазар.
Турското правителство обаче, не издържа на натиска. През миналата
седмица „World Grain” информира, че въведените на 26 октомври регулации
са отменени и ГМ суровините от САЩ отново имат свободен достъп до пазара
на южната ни съседка. Интересът на големите корпорации надделя над
здравия разум и мотивите за опазване на човешкото здраве отстъпиха на
втори план. Тонът в коментарите на браншовите асоциации в САЩ е
приповдигнат. На 16 декември Американската асоциация на соя – ASA (The
American Soybean Association) информира своите членове, че доставките за
турския пазар могат да бъдат подновени, а американското ГМ зърно спряно
в митническите складовете на турска територия вече е свободно за
реализация съгласно старите правила.
За справка, експериментите на учените (САЩ, ЕС, Русия) доказаха, че при
храненето на животните с продукти, произведени от ГМ суровини (в това
число соя) настъпват вредни и необратими последствия за тяхното здраве и
най-вече за новите поколения (висока смъртност, слабо физическо
развитие и др.). През миналата седмица бяха оповестени и
резултатите от новите изследвания на френските учени от университетите в
Каен и Руан, доказващи вредните странични ефекти от използването на ГМ
царевица NK603, MON810 и MON863, производство на американската компания
"Monsanto". Авторитетното международно научно издание „International
Journal of Biological Sciences” цитира мнението им, че използването на
горепосочените сортове царевица води до нарушаване функциите на черния
дроб и бъбреците при плъховете. А защо реакцията на човешкия
организъм при консумиране на храни, произведени с участие на ГМ
компоненти трябва де е по-различна? Представителката на "Greenpeace"
Стефани Хундсдорфер настоя за незабавно преразглеждане на директивите на
Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) и засилването на
контрола за вноса и използването на генномодифицирани култури в ЕС с
оглед новите научни данни.
Портала “Biosafety” (Биобезопасност) цитира мненията на авторитетни
обществени организации, че разпространението на генетично модифицираните
култури (ГМ култури) е от полза преди всичко за акционерите на големите
биотехнологични корпорации.
Центърът за продоволствена сигурност на САЩ и организацията ”Приятелите
на Земята” още през февруари 2009 г. публикуваха задълбоченото
изследване “Кой печели от ГМ култури? Изхранваме биотехнологичните
гиганти, а не бедняците” (Who benefits from GМ Crops? Feeding the
biotech giants not the worlds poor). Доклада нагледно илюстрира как
биотехнологичните концерни и транснационалните корпорации трупат
богатства, използвайки глобалната криза. Съгласно прогнозите на
финансовите експерти чистата годишна печалба на Монсанто през 2010 г.
ще отбележи троен ръст, в сравнение с резултата от 2007 г. и ще възлезе
на около $3 млрд.
В доклада на Центъра за безопасност на храните в САЩ (Тhe Center for
Food Safety – CFS US) се посочва, че от 80% до 90% соя, царевица и
памук, отглеждани в САЩ всъщност представляват ГМ култури.
Генномодифицираните култури превземат все нови и нови територии,
изтласквайки от пазара и от полетата натуралните органични реколти.
Броят на независимите компании и дилъри, търгуващи със семена и
посадъчен материал намалява в световен мащаб, тъй като повечето от тях
попадат в зависимост или се вливат в състава на големи международни
корпорации, търгуващи с генетично модифицирани култури и организми. В
резултат на това семената и средствата за растителна защита стават още
по-скъпи и често недостъпни за по-дребните производители, които впрочем
са основната производителна сила в аграрния сектор на планетата.
(Използвани данни на World Grain, USGC, ASA, Biosafety, Аgro.ru,
)
суровини
Колко хиляди тона замърсени с ГМ компоненти
турски „деликатеси” изконсумира през последните години българският
народ?
Този въпрос зададохме в началото на
ноември, когато се разбра, че през последните години Турция се превърна в
една от основните дестинации за САЩ за пласиране на генномодифицирани
(ГМ) реколти. Съгласно данните на Офиса на търговските представители
(The Office of the United States Trade Representative), износът на
трансгенетични култури ("transgenic" crop) от САЩ за Турция през 2007
г. надхвърли 1 млрд. долара. На 26 октомври 2009г. турското правителство
въведе нови регулации, строго ограничаващи използването на генетично
модифицирани селскостопански суровини при производството на хранителни
стоки и фуражни компоненти. Последва остра реакция на Зърнения съвет на
САЩ - USGC, притеснен от крайно неблагоприятните последици за щатския
износ. Впрочем, реакцията на Съвета беше абсолютно логична, тъй като
според регионалният директор на USGC О’Брайн, този закон се отнасяше за
всичко „от пликчето с чипсове до зърното и производните продукти”.
Според О’Брайн, през 2008 г. Турция се нареди на първо място в
експортната листа на САЩ по внос на фуражи с царевичен глутен (corn
gluten feed - GCF) - над 435 хил. тона. Освен това, по данни на
Американската асоциация за соя – ASA (The American Soybean Association)
през предходната маркетингова година Щатите доставиха за турския пазар
690 хил. т соя и 223 хил. т соев шрот.
В началото на ноември представителите на бизнес средите в САЩ заявиха,
че са в контакт с големи групи на производителите на хранителни стоки и
фуражи в Турция, които ще упражнят силен натиск върху турското
правителство за преразглеждане на приетите правила. Тогава ние
(farmer.bg) изразихме плаха надежда, че това няма да се случи, тъй като
благоденствието на щатските фермери и корпорациите, произвеждащи ГМ
суровини не са толкова важни за нас, колкото факта, че турските
хранителни стоки през последните години трайно се настаниха на
българския пазар.
Турското правителство обаче, не издържа на натиска. През миналата
седмица „World Grain” информира, че въведените на 26 октомври регулации
са отменени и ГМ суровините от САЩ отново имат свободен достъп до пазара
на южната ни съседка. Интересът на големите корпорации надделя над
здравия разум и мотивите за опазване на човешкото здраве отстъпиха на
втори план. Тонът в коментарите на браншовите асоциации в САЩ е
приповдигнат. На 16 декември Американската асоциация на соя – ASA (The
American Soybean Association) информира своите членове, че доставките за
турския пазар могат да бъдат подновени, а американското ГМ зърно спряно
в митническите складовете на турска територия вече е свободно за
реализация съгласно старите правила.
За справка, експериментите на учените (САЩ, ЕС, Русия) доказаха, че при
храненето на животните с продукти, произведени от ГМ суровини (в това
число соя) настъпват вредни и необратими последствия за тяхното здраве и
най-вече за новите поколения (висока смъртност, слабо физическо
развитие и др.). През миналата седмица бяха оповестени и
резултатите от новите изследвания на френските учени от университетите в
Каен и Руан, доказващи вредните странични ефекти от използването на ГМ
царевица NK603, MON810 и MON863, производство на американската компания
"Monsanto". Авторитетното международно научно издание „International
Journal of Biological Sciences” цитира мнението им, че използването на
горепосочените сортове царевица води до нарушаване функциите на черния
дроб и бъбреците при плъховете. А защо реакцията на човешкия
организъм при консумиране на храни, произведени с участие на ГМ
компоненти трябва де е по-различна? Представителката на "Greenpeace"
Стефани Хундсдорфер настоя за незабавно преразглеждане на директивите на
Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) и засилването на
контрола за вноса и използването на генномодифицирани култури в ЕС с
оглед новите научни данни.
Портала “Biosafety” (Биобезопасност) цитира мненията на авторитетни
обществени организации, че разпространението на генетично модифицираните
култури (ГМ култури) е от полза преди всичко за акционерите на големите
биотехнологични корпорации.
Центърът за продоволствена сигурност на САЩ и организацията ”Приятелите
на Земята” още през февруари 2009 г. публикуваха задълбоченото
изследване “Кой печели от ГМ култури? Изхранваме биотехнологичните
гиганти, а не бедняците” (Who benefits from GМ Crops? Feeding the
biotech giants not the worlds poor). Доклада нагледно илюстрира как
биотехнологичните концерни и транснационалните корпорации трупат
богатства, използвайки глобалната криза. Съгласно прогнозите на
финансовите експерти чистата годишна печалба на Монсанто през 2010 г.
ще отбележи троен ръст, в сравнение с резултата от 2007 г. и ще възлезе
на около $3 млрд.
В доклада на Центъра за безопасност на храните в САЩ (Тhe Center for
Food Safety – CFS US) се посочва, че от 80% до 90% соя, царевица и
памук, отглеждани в САЩ всъщност представляват ГМ култури.
Генномодифицираните култури превземат все нови и нови територии,
изтласквайки от пазара и от полетата натуралните органични реколти.
Броят на независимите компании и дилъри, търгуващи със семена и
посадъчен материал намалява в световен мащаб, тъй като повечето от тях
попадат в зависимост или се вливат в състава на големи международни
корпорации, търгуващи с генетично модифицирани култури и организми. В
резултат на това семената и средствата за растителна защита стават още
по-скъпи и често недостъпни за по-дребните производители, които впрочем
са основната производителна сила в аграрния сектор на планетата.
(Използвани данни на World Grain, USGC, ASA, Biosafety, Аgro.ru,
)
????- Гост
Re: Националната ни трагедия
E, да погледнем оптимистично-цинично на проблема - предстои ни стимулирана "еволюция" към едно по-богато и по-здраво човечество!Иначе при по-бедните ще оцелеят само тези, които издържат на химикали,стимуланти, консерванти, ниско качество, генно модифициране и препрограмиране. Явно става въпрос за изграждане на друго човечество...
Последната промяна е направена от fluid на Пон 25 Яну 2010, 08:16; мнението е било променяно общо 1 път (Reason for editing : грешка)
fluid- Писачко
-
Брой мнения : 2183
Местожителство : София
Дата на регистрация : 22.01.2010
Re: Националната ни трагедия
ако имате малко по голяма възможност да опознаете преобичаната,прехвалената и превъзнасяна от вас америка/в частност съединени американски щати/ и имате след това опознаване малко мозък в главите си много неща ще ви станат ясни.
дет се казва бизнес ту бизнес,всички други оправдания ,като мисълта за изхранване на гладуващото човечество е булшит пробутван на промитите американски мозъци и на някои източноевропейски поамериканчени граждани.
само да загатна като за пример,америката има много голям ресурс от естественно напоявани почви по протежението на двата гиганта мисури и мисисипи които да изкарат култури хранещи половината свят и понеже ги има е решила ,че е по доходоносно пипер,краставици и лук да се въдят в песъчлива и камениста калифорния,а по тези благодатни земи да се върти далавера,то рапица,то соя ,то биодизелкорн 87 октан.
дет се казва бизнес ту бизнес ,но според мен е крайно време да се намеси божията ръка както в хаити и да разбърка малко пасианса на съвременните демони облечени в агнешки кожи.
да не говорим за екология,където картинката е трагична и лицемерието на този измислен континент граничи със цинизъм.
дет се казва бизнес ту бизнес,всички други оправдания ,като мисълта за изхранване на гладуващото човечество е булшит пробутван на промитите американски мозъци и на някои източноевропейски поамериканчени граждани.
само да загатна като за пример,америката има много голям ресурс от естественно напоявани почви по протежението на двата гиганта мисури и мисисипи които да изкарат култури хранещи половината свят и понеже ги има е решила ,че е по доходоносно пипер,краставици и лук да се въдят в песъчлива и камениста калифорния,а по тези благодатни земи да се върти далавера,то рапица,то соя ,то биодизелкорн 87 октан.
дет се казва бизнес ту бизнес ,но според мен е крайно време да се намеси божията ръка както в хаити и да разбърка малко пасианса на съвременните демони облечени в агнешки кожи.
да не говорим за екология,където картинката е трагична и лицемерието на този измислен континент граничи със цинизъм.
Mr800Days- Писачко
-
Брой мнения : 4254
Дата на регистрация : 17.01.2009
Re: Националната ни трагедия
Така е горе-долу, само че Божията ръка се е намесила отдавна, не скиваш ли колко урагани, тайфуни и не знам си още кво гризкат по няколко пъти на годината?
Re: Националната ни трагедия
Генно Модифицирани Мозъци
Малка група шумни псевдоинтелектуалци проведоха протест, добре отразен
от медиите. Тъй като е мейнстрийм, интересът на обществеността е завишен
на тази тема.
Никой, обаче, не си задава елементарния въпрос -
какво, аджеба, е ГМО?
Генно модифициран организъм е такъв, който е
с променен генетичен материал, за да се постигне определена цел -
по-висока издръжливост, по-висока устойчивост към болести и прочее.
Реално
погледнато, 99% от човешката храна е ГМО. И то не наскоро създадени, а с
давност хилядолетия. Да не говорим, че някои ГМО-та дори не могат да се
възпроизвеждат - например банана.
Това, че няколко злощастни
кончета с капаци са решили да си варят коренчета не означава, че трябва
да се забрани ГМО. Ако се забранят тези организми, то трябва да чакаме
на дивата пшеница, дивите прасета и други диви добитъци и плевели, за да
оцелеем.
Е, да, ГММ-тата не го мислят така, но това е
реалността. Или ползваме ГМО, или чакаме глада.
Пост Генетично:
Някой от Генетично Модифицираните Мозъци да прави разлика мeжду
анаболното помпене и генетичната модификация? Не? Нормално...
Малка група шумни псевдоинтелектуалци проведоха протест, добре отразен
от медиите. Тъй като е мейнстрийм, интересът на обществеността е завишен
на тази тема.
Никой, обаче, не си задава елементарния въпрос -
какво, аджеба, е ГМО?
Генно модифициран организъм е такъв, който е
с променен генетичен материал, за да се постигне определена цел -
по-висока издръжливост, по-висока устойчивост към болести и прочее.
Реално
погледнато, 99% от човешката храна е ГМО. И то не наскоро създадени, а с
давност хилядолетия. Да не говорим, че някои ГМО-та дори не могат да се
възпроизвеждат - например банана.
Това, че няколко злощастни
кончета с капаци са решили да си варят коренчета не означава, че трябва
да се забрани ГМО. Ако се забранят тези организми, то трябва да чакаме
на дивата пшеница, дивите прасета и други диви добитъци и плевели, за да
оцелеем.
Е, да, ГММ-тата не го мислят така, но това е
реалността. Или ползваме ГМО, или чакаме глада.
Пост Генетично:
Някой от Генетично Модифицираните Мозъци да прави разлика мeжду
анаболното помпене и генетичната модификация? Не? Нормално...
????- Гост
ГМ Храни
Без тях в БГ ще ми ядете цървулите, оито също ще са от ГМ кожа... Което ще е още по-голямо бедствие. Природата и човека през последните векове са най-големите модификатори. И между човешкия и рибешкия, както и батериалния ген, няма принципна разлика - та са редици оргонични бази. Като вземат "специалисти" да се плюнчат и изказват....by гост on Пон Яну 25, 2010 12:39 amИдва ново бедствие, за което тепърва ще започнем да плащаме - генетично
модифицираните продукти и храни. ...
7balls- Гост
Re: Националната ни трагедия
Не знам какво е присъствието на ОГМ-то в България,обаче раундъп е от доста време.Доколкото разбрах от филмчето за монсанто само ОГМ-то оцелява след него.Интересно ми е щом като вървят заедно,каква е истината за ситуацията в БГ-то.
IFF- Писачко
-
Брой мнения : 511
Местожителство : Montreal
Дата на регистрация : 13.01.2009
Re: Националната ни трагедия
Западната преса сполучливо кръсти храните мутанти "Франкенфууд" по аналогия с митичното чудовище Франкенщайн.
Иначе модифицираните храни изглеждат много хуманни. Учените решиха да
се правят на Господ с оправданието, че ще спасят планетата от глад. Те
създадоха царевица, която е устойчива на сушата, след като изолираха
ген от скорпион и го вкараха в кочана. Доматите пък зреят и през зимата
благодарение на ДНК от сьомга, която е студоустойчива.
Иначе модифицираните храни изглеждат много хуманни. Учените решиха да
се правят на Господ с оправданието, че ще спасят планетата от глад. Те
създадоха царевица, която е устойчива на сушата, след като изолираха
ген от скорпион и го вкараха в кочана. Доматите пък зреят и през зимата
благодарение на ДНК от сьомга, която е студоустойчива.
vanelo- Писачко
-
Брой мнения : 718
Дата на регистрация : 26.01.2009
Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
Similar topics
» Националната ни трагедия ІІІ
» Национална трагедия II
» Гордея се че че имах възможността да работя за националната сигурност на България, изпълнявайки своя воински дълг
» Национална трагедия II
» Гордея се че че имах възможността да работя за националната сигурност на България, изпълнявайки своя воински дълг
Страница 2 от 3
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|
Сря 27 Мар 2024, 16:57 by vanelo
» A chance to take my little boy home
Чет 02 Ное 2023, 19:43 by vanelo
» ПАК Е ПЕТЪК!
Пет 25 Ное 2022, 18:22 by vanelo
» Най дългия електронен роман !!!
Пет 02 Юни 2017, 18:55 by Marginal
» Другото ми хоби е музиката ...
Пон 07 Мар 2016, 14:09 by Marginal
» Давай Бат Бойко ДАВАЙ !!!
Вто 15 Дек 2015, 06:41 by Marginal
» Un québecois bien à sa place ...
Пет 23 Окт 2015, 14:58 by Marginal
» A Practical Guide to Free-Energy Devices
Нед 18 Окт 2015, 04:29 by Marginal
» Едно от преживяванията на чичо Владо в Канада ...
Пон 12 Окт 2015, 12:12 by Marginal
» Жена ви слага ли си го със сина си/ви?
Съб 12 Сеп 2015, 01:58 by Гост
» Слушалките ...
Чет 13 Авг 2015, 05:54 by Marginal
» Кой е арматол Тимотей Венеаминов ?
Чет 06 Авг 2015, 15:26 by bozman