Добре дошли във: www.forumnazapomnenite.com
Ако ви мързи да се регистрирате или не си спомняте паролата си, флезнете с Фейсбук сметката си натискайки бутона който се намира малко преди края на тая страница ...
Кефи ли ви?
Дълга на Кебек
Latest topics
» Най дългия електронен роман !!!
Пет 02 Юни 2017, 18:55 by Marginal

» Другото ми хоби е музиката ...
Пон 07 Мар 2016, 14:09 by Marginal

» Давай Бат Бойко ДАВАЙ !!!
Вто 15 Дек 2015, 06:41 by Marginal

» A chance to take my little boy home
Съб 31 Окт 2015, 07:51 by Marginal

» Un québecois bien à sa place ...
Пет 23 Окт 2015, 14:58 by Marginal

» A Practical Guide to Free-Energy Devices
Нед 18 Окт 2015, 04:29 by Marginal

» Едно от преживяванията на чичо Владо в Канада ...
Пон 12 Окт 2015, 12:12 by Marginal

» Жена ви слага ли си го със сина си/ви?
Съб 12 Сеп 2015, 01:58 by Гост

» Слушалките ...
Чет 13 Авг 2015, 05:54 by Marginal

» Кой е арматол Тимотей Венеаминов ?
Чет 06 Авг 2015, 15:26 by bozman

» Les fruits dans un estomac vide ...
Вто 21 Юли 2015, 12:08 by Marginal

» Жена Ви прави ли Ви магии?
Пет 03 Юли 2015, 09:15 by Гост

Top posters
Marginal (16898)
 
paparazzo (7150)
 
myhata II (6265)
 
stimi (4915)
 
Mr800Days (4254)
 
7george (3967)
 
danielle (2594)
 
Вода (2380)
 
fluid (2183)
 
kralimarko (1566)
 

Съфружници
Анонимна анкета само за мъже !!!
Колко кожи сте разпрали?
Дефствен съм
1-10
11-20
21-30
31-40
41-50
51+
Шфестер съм

>>Резултати<<
Създайте собствена анкета

Български забележителности

Go down

Български забележителности

Писане by myhata II on Пет 07 Май 2010, 08:34

Раят може би е бил в Емен
Селото ни е сгушено в райски кът. Заобиколени сме от приказна природа. Толкова причудливи природни дадености на едно място рядко се срещат. Така описват с гордост родния си край жителите на великотърновското село Емен.
То е разположено в живописните поли на Предбалкана на 20 км западно от Велико Търново и на 8 км от главния път Велико Търново - София. Само на около километър от селския площад е прочутият Еменски каньон. През него се вие екопътека. Началото й започва от дълбока пещера и завършва с приказния водопад Момин скок на река Негованка. Екопътеката е първата в България.
Еменската пещера е дълга 3113 м и заема седемнадесето място в списъка на най-дълбоките у нас. В миналото е използвана последователно като гъбарник, като склад за узряване на сирене и като част от изградената над нея военна база.
Преди няколко години на входа й е излята бетонна плоча и в свода е пробита асансьорна шахта. Освен най-известната Еменска пещера в Долния Боаз през 1985 - 1991 година е открита голяма пещерна система, разположена между селата Мусина, Балван, Ново село, Емен, Добромирка и Вишовград с многобройни водни и сухи галерии.
Красивият каньон е прорязан от р. Негованка, чието име означава “къса река с близък извор”. Тя протича в Средния Предбалкан, дълга е около 60 км и е десен приток на р. Росица. В западната част на Търновските височини Негованка образува живописен пролом. Там се извисяват петдесетметрови отвеси, венци, ниши, сводове.
Пътешествениците се удивляват от буйните водопади, дълбоки и тайнствени пещери. Природните творения са изненадваща гледка за равнинния терен, сред който се намира каньонът на реката. Преди 30 г. Еменският каньон е обявен за защитена територия. В отвесните скали на пролома са изсечени стъпала. Над урвите са опънати въжени мостове, които улесняват туристите.
Обособени са специални места за пикник. От тези кътчета се разкрива прекрасна гледка към долината. В края на каньона се чува грохотът на водопада Момин скок. Водите му се изсипват от 10-метрова височина. Под него се образува красив вир, който привлича местни жители и гости, и в горещите летни дни е примамливо място за къпане и плаж.
Екопътеката продължава към Емен и след около 3 часа път по нея отново се стига до площада. Проломът с езерото Негованка е огромен по площ обект и достига до землището на павликенското село Михалци.
“Каньонът заедно с езерото е с дължина 2 километра и започва непосредствено от крайните къщи на Емен, като продължава в североизточна посока. Дълъг е 950 метра, като по-голямата му и атрактивна част е в района на Михалци. В началото на каньона се разкрива входът на Еменската пещера, свързана с повърхността с естествен вход и асансьорна шахта”, разказват великотърновски пещерняци.
Неголямото по площ и обем езеро Негованка е допълнителна атракция към каньона. Посетителите остават с часове край него. Като се гледа от различни позиции, се възприема като естествено планинско езеро, разположено в закътана, гориста, дълбоко изсечена котловинка, заобиколена със скални венци. Най-голямата атрактивност на Негованския каньон е в най-тясната част, която е с формата на латинската буква “V”. Представлява редуващи се прагове, водопади, ерозионни котли и отвесни 80-метрови скали. Това природно чудо завършва с привлекателния водопад Момин скок, който заедно с целия каньон е обявен за природна забележителност.
Освен с красивата си природа, районът около Емен се слави и като изключително плодороден. Развито е зърнопроизводство и овощарство. Напоследък в хит са се превърнали пчеларство и зайцевъдство. Предприемачи успешно развиват селски туризъм.
Сред най-атрактивните хотелски бази е комплекс “Имението”. Там се предоставят условия освен за отдих, но и за провеждане и на конферентен туризъм. Базата разполага с модерни зали, професионално обслужване, предлагат се храни и напитки.
“Имението” е с 65 легла в комплекса, 6 легла на пчелина в с. Вишовград и 2+1 легла в пчеларски мезонет “Косовеца”. Има пет конферентни зали , два ресторанта, отопляем плувен басейн и джакузи.
На територията на “Имението” действа денонощно православен параклис “Св. Петър”. Храмът е озвучен с песнопения на църковно-славянски хор.
avatar
myhata II
Пише та пише
Пише та пише

Male
Брой мнения : 6265
Местожителство : TORONTO
Дата на регистрация : 13.01.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Български забележителности

Писане by Marginal on Пет 07 Май 2010, 10:37

Кефи ме ...
avatar
Marginal
Администратор

Male
Libra Buffalo
Брой мнения : 16898
Рождена дата : 14.10.1961
Възраст : 56
Местожителство : L'Ile Perrot, QC, Canada
Дата на регистрация : 12.01.2009

Вижте профила на потребителя http://connectedhealer.weebly.com/#/

Върнете се в началото Go down

Re: Български забележителности

Писане by fluid on Нед 09 Май 2010, 17:49

А това е едно магическо за мен място:
Разположени в карстовата долина на р. Еркюприя в Западните Родопи на 1450 м. надморска височина, в подножието на връх Голям Персенк се намират чудните мостове. Мостовете са се образували вследствие ерозионната дейност на пълноводната в миналото река, която е преобразувала пукнатините в мраморите в дълбока водна пещера, чийто таван с течение на времето изтънява на места и се срутва.
Предполага се, че отломките от срутването са били отнесени впоследствие от водите на реката. В резултат на това са останали двата известни мраморни моста. Големият е широк около 15 м в по-широките части, дълъг почти 100 м. Състои се от три арки, като най-голямата е с височина 45 и ширина 40 м. Малкият мост е на 200 м от големия по течението на реката - непроходим, дълъг 60 м., с обща височина 50 м., а само на арката - 30 м.
След него има и съвсем малък трети мост, който представлява понорна пещера, в която водите на Еркюприя изчезват, за да се появят пак на повърхността след 3 км. Местността около двата моста е заета от вековни иглолистни, съставени предимно от смръчови дървета. И двата моста са обезопасени и пригодени за туристически цели. Преминаването е позволено и върху, и под тях. Интересна традиция е възникнала след обявяването на мостовете за туристически обект — всеки турист, минал под големият мост, записва името си с въглен на стената. В близост до скалния феномен се намират множество пещери, но повечето от тях не са годни за посещения от туристи, понеже не са осветени и обезопасени. В близост са хижите
„Чудните мостове“ и „Скалните мостове“. Чудните мостове са сред Стоте национални туристически обекта.Прекрасно е и Триградското ждрело, целите Западни и Средни Родопи!


avatar
fluid
Писачко
Писачко

Female
Брой мнения : 2183
Местожителство : София
Дата на регистрация : 22.01.2010

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Български забележителности

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите